Archiv článků

Jaké bychom si měli vybírat potraviny?

23.11.2010 21:25
V rámci redukčního jídelníčku, ale také zdravého životního stylu, je velice důležitý výběr potravin. Měli bychom proto začít s rozmyslem už při nákupu a neházet do nákupníko košíku vše co nám přijde pod ruku nebo to co mají zrovna v akci. Na následujících řadcích najdete hrubý návrh toho, co je při...

—————

Zdravý život s vínem

01.11.2010 21:05
Již od starověku je víno považováno za zdravý nápoj, který povznáší lidskou mysl a přispívá k dobrému zdravotnímu stavu člověka. Pravidelné, ale přiměřené pití kvalitního vína předchází různým onemocněním, uvolňuje napětí po celém dni a pomáhá navodit dobrou náladu. Z historie léčitelství Již před...

—————

Výživa a krásný úsměv

29.10.2010 19:55
  Jak souvisí správná výživa s krásným úsměvem? Mladí lidé, kteří jsou ve vývoji, potřebují dostatečný a vyvážený příjem všech základních živin a to bílkovin, sacharidů, tuků, minerálů a vitamínů. Velkým problémem u mladé populace je vysoká konzumace sladkostí a sladkých nápojů a to...

—————

Jak by mělo vypadat jídlo během dne?

29.10.2010 13:24
Není jednotný názor na to, jak by mělo jídlo během celého dne vypadat, je to totiž velice složité. Musíme si uvědomit, že každý den je jiný, někdy vstáváte brzy ráno do práce, jindy si o víkendu pospíte do deseti, občas jdete na oslavu nebo prostě jen nemáme náladu a za celý den se ani nepohnete....

—————

Kiwano - africký rohatý meloun

28.10.2010 22:33
Cucumis metuliferus- kiwano- je subtropická zelenina, která je příbuzná vodním melounům z čeledi tykvovitých. Pochází z Afriky, kde se již přes 3000 let pěstuje v okolí kalahárské pouště, teprve o spoustu let později zdomácněla například i na evropském kontinentu. Jedná se o jednoletou rostlinu,...

—————

České speciality zdravě!

26.10.2010 17:14
O české kuchyni je známo, že je na přípravu složitá, jídla jsou tučná, hutná a těžká, ba dokonce se o ní mluví jako o velice nezdravé, ale i přesto srdce každého Čecha musí zaplesat nad pravou vepřovou pečení, lidově známou jako knedlo, vepřo, zelo, pečenou husou se zelím a knedlíkem, nemluvě o...

—————

vitamíny, minerály, vláknina

25.10.2010 20:40
Další co by mohlo chybět při dodržování vyvážené stravy, je jedna z těchto neenergetických složek. Vitamíny působí jako antioxidanty, aktivátory enzymů a chrání buněčné struktury, proto je jejich příjem důležitý. Jejich příjem nesmí být ani malý ani velký, v obou případech by docházelo...

—————

cukry, tuky, bílkoviny

25.10.2010 20:37
Cukry nejsou nepostradatelnými látkami, tělo si je částečně dokáže vyrobit samo. To nic nemění na tom, že jejich úplné vyloučení ze stravy je nevhodné, tak jako nadměrný příjem. Nejdůležitější je se vyvarovat sladkým limonádám, bonbonům, lízátkám, čokoládovým tyčinkám a podobným produktům. Rozhodně...

—————

čeho se vyvarovat a čeho se držet?

25.10.2010 20:32
   Co je podstatou zásad vyvážené stravy? Podstatou je dodržování základních pravidel vyvážené stravy, což znamená neopomíjet živiny (bílkoviny, sacharidy a tuky), které slouží jako stavební jednotka a zdroj energie. Ale nesmíme zapomenout ani na neenergetické složky (voda, vláknina,...

—————

Červená čočka

25.10.2010 19:59
Luštěniny by do našeho zdravého jídelníčku měly jednoznačně patřit, ale co dělat, když vás nepříjemně nadýmají nebo vám je po nich těžko? Vyzkoušejte červenou čočku. Červená čočka má nejenom krásnou barvu, ale také se rychle uvaří, můžete ji jíst během těhotenství nebo ji zařadit do jídelníčku...

—————