Kiwano - africký rohatý meloun

28.10.2010 22:33

Cucumis metuliferus- kiwano- je subtropická zelenina, která je příbuzná vodním melounům z čeledi tykvovitých. Pochází z Afriky, kde se již přes 3000 let pěstuje v okolí kalahárské pouště, teprve o spoustu let později zdomácněla například i na evropském kontinentu. Jedná se o jednoletou rostlinu, která roste velice rychle a je porostlá drobnými chloupky. Plodem kiwana je bobule válcovitého tvaru oranžové barvy, která je pokryta krátkými ostny a je dlouhá přibližně 12cm. Plod je uvnitř zelený, rozdělený do několika drobných komůrek s drobnými semínky. Svou jedinečnou chutí zaujme opravdu každého neboť jeho chuť představuje kombinace banánu, kiwi i melounu. Kiwano je velmi bohaté na vitamíny a minerály, především pak draslík a hořčík.

Kiwano si samozřejmě můžete vypěstovat doma ve skleníku nebo v pařeništi, ale pro začátek si myslím, že nám postačí i dovozové v supermarketu.

A jak se kiwano jí? Tyto úžasné plody se konzumují v zeleninových salátech, skvěle se například kombinují s rajčaty, jsou originální oblohou k masu nebo je můžeme podávat jako lahodný sladký dezert.

Rychlý dezert z kiwana

Kiwano podélně rozkrojíme, pokapeme citronovou šťávou, medem a navrch ozdobíme šlehačkou. Můžeme posypat najemno nakrájenými oříšky.

Ovocný salát z kiwana a melounu

co potřebujeme: kiwano, menší ananasový meloun, limetku, šťávu z jednoho pomeranče, med, sůl, pepř, olej, piniové oříšky

postup: kiwano oloupeme, podélně rozřízneme, vyndáme dužninu a vymačkáme si z ní šťávu. Meloun nakrájíme na drobné kostičky, přidáme k němu kůru z limetky a šťávu z kiwana. Do pomerančové šťávy přidáme med, sůl, pepř, olej, dokonale napěníme a přilijeme do salátu. Necháme vychladit a podáváme s piniovými oříšky.

Pozn. Salát by měl zůstat sladký, sůl a pepř přidáváme dle chuti, ale pouze pro zvýraznění chutě kiwana

Tip: vyzkoušejte také koktejly z kiwana

—————

Zpět