České speciality zdravě!

26.10.2010 17:14

O české kuchyni je známo, že je na přípravu složitá, jídla jsou tučná, hutná a těžká, ba dokonce se o ní mluví jako o velice nezdravé, ale i přesto srdce každého Čecha musí zaplesat nad pravou vepřovou pečení, lidově známou jako knedlo, vepřo, zelo, pečenou husou se zelím a knedlíkem, nemluvě o typickém štědrovečerním pokrmu, kapru s bramborovým salátem. Jistě by se ještě dalo najít plno dalších. Kupříkladu česká cmunda, nebo-li bramborák se zelím a vepřovým masem nebo co takový pečený králík? Teď si asi myslíte, že jsem blázen, když prohlašuji, že i tato jídla mohou být zdravá, ale pojďme se detailněji podívat na jednotlivé pokrmy a poznáte, jaká česká kuchyně může být.

 

Králík na víně

      

         Králičí maso je kvalitní, protože je libové, obsahuje bílkoviny tvořené širokým spektrem esenciálních aminokyselin a hlavně obsahuje málo tuku. Takže maso je ideální, ovšem co ostatní suroviny?

Z dalších surovin je potřeba mrkev, cibule, celer, petržel, česnek a rajčata či protlak z nich. O zelenině není diskuze, obsahuje plno vitamínů, jako vitamíny A, B, C,  stopové prvky selen a jód, v neposlední řadě také dnes tolik propírané antioxidanty. Takže po škodlivém vlivu na organismus zase ani stopy.

Další přísadou je koření, tím máme na mysli bobkový list, černý pepř a hřebíček. Bobkový list má pozitivní účinek na trávení a obsahuje antioxidanty. Opět tedy nic nezdravého.

Posledními surovinami jsou sůl, vinný ocet a olej. Co se týče soli, tak bychom měli být opatrní a řídit se pravidlem, že i méně může být více. Vinný ocet je surovina, které nejde nic vytknout a dokonce se ví, že stimuluje regeneraci elastinu a kolagenu, což je dobré pro pleť. S olejem je to ovšem trochu zapeklitější. Používat živočišné tuky (sádlo) se nedoporučuje, rostlinný olej je lepší, ale nejlepší volba je olej olivový, který obsahuje monoenové mastné kyseliny, které jsou prospěšné. Nakonec bílé víno, které obsahuje antioxidanty, vitamíny a alkohol, což není až takový problém, protože většina alkoholu se odpaří při vaření, takže víno má mnohem větší význam v chuti než ve vlivu na organismus.

I toto jídlo tedy může být občas zařazeno do našeho jídelníčku. Všímejme si akorát jaké suroviny při přípravě použijeme a dejme si menší porci.

 

Bramborový salát

 

        Prvně si řekneme z čeho všeho se bramborový salát skládá. Suroviny jsou to vskutku základní a v každé domácnosti dostupné. Jsou to samozřejmě brambory, celer, mrkev, petržel, vajíčka, hrášek, sterilované sladkokyselé okurky, majonéza, pepř a sůl.

Brambory nejsou z pohledu výživy nijak problémové, ale je potřeba zmínit, že obsahují docela dost škrobu (16,6g/100g brambor- pro představu pšenice má obsah škrobu poloviční), polysacharidů - cukrů, proto konzumace brambor na večer, či před spaním není nejvhodnější. Zároveň jsou brambory doporučovány jako dietní strava, protože obsahují mnohem méně sušiny než obiloviny a tudíž i menší množství využitelné energie.

Mnohem zapeklitější problém budeme řešit u majonézy, o které víme, že není příliš zdravým pokrmem. Z čeho ale majonéza je? Prim víceméně hrají jen dvě suroviny a to rostlinný olej a žloutek. Rostlinný olej bez tepelné úpravy si zachovává svou biologickou hodnotu. Zato žloutek je spojen s vysokým obsahem cholesterolu, což ale také moc nevadí, protože ve 100g bramborového salátu je pouze malé množství a tím pádem i zanedbatelné množství cholesterolu, takže o negativním vlivu nemůžeme téměř mluvit. Majonézu můžeme navíc nadstavit bílým light jogurtem. Takže bramborový salát vůbec není nezdravý, ale nesmíme ho jíst na kila.

I tento pokrm si tedy můžeme na Štědrý večer dopřát. Rybu nebudeme smažit na oleji, ale připravíme si ji na přírodní způsob na teflonové pánvi a bramborový salát zvolíme s bílým jogurtem či light majonézou. I zde samozřejmě platí, že si musíme dát menší porci, než kolik bychom snědli normálně.

 

 

 

Knedlo, vepřo, zelo

 

        Tato vynikající česká specialita je opravdu energetickou bombou, o čemž vypovídají její energetické hodnoty pohybující se mezi 995 až 1120 kcal, nemluvě o velkém množství tuku (až 50g) a cholesterolu. Těmto hodnotám se nemůžeme divit, když si uvědomíme, že běžně je použit vepřový bůček, jako přílohu dostanete ve většině případu 6 hrubě krájených houskových knedlíků, které se ještě mohutně zalijí vypečeným tukem z a aby se neřeklo, tak toto celé jídlo dozdobí kupa zelí. Podívejme se na tuto pochoutku z jiného, trošku zdravějšího pohledu.

Začneme masem, jednoduše vyměníme bůček za libovější část vepřového, kde je ve 100g stejně nebo více bílkovin než tuku a tudíž i energetická hodnota je o polovinu menší.

Knedlíkům se nevyhneme, takže je použijeme, ale jen poloviční porci než normálně a nebudeme je zalívat vypečeným tukem, protože tuto službu nám zajisté splní i šťáva ze zelí. Pokud je to někomu jedno, tak se upřednostňují namísto knedlíku brambory, ale tím se nám ztrácí část jména tohoto pokrmu.

Na konec přidáme pořádnou porci kysaného nebo sterilovaného zelí, kde ve 100 g je obsaženo až 15 mg vitamínu C. I toto zelí nebudeme podlévat vypečeným tukem, jak to zajisté máme všichni rádi, ale budeme se snažit jej podávat v co nejpodobnější konzistenci, jak jsme si jej přinesli z obchodu.

Když takto upravíme vepřovou pečeni se zelím, tak si můžeme říct: „ano, tohle je zdravější jídlo“. I tato úprava je ale stále značně energeticky náročná, proto ji využijeme například na oslavách, ale nebudeme ji zařazovat do našeho redukčního jídelníčku často.

 

Cmunda se zelím a masem

 

        Cmunda je typické jídlo chudšího kraje, už tehdy bylo koncipováno tak, aby zasytilo těžce pracující rolníky. Základními ingrediencemi jsou brambory, mléko, uzený bok, koření a vejce.

Jak už bylo zmíněno, uzené maso je pro zdravou výživu absolutně nevhodné kvůli vysokému obsahu tuků, solí a nízkému obsahu bílkovin, proto se dá nahradit libovější vepřovou plecí či kýtou. Pro ty, kteří by chtěli absolutně libové maso, se dají doporučit kuřecí nebo krutí prsa.

Mléko můžeme zvolit nízkotučné, tím pádem snížíme energetickou hodnotu celého pokrmu, ale ne nějak zásadně.

V čem zásadně ovlivníme energetickou hodnotu Cmundy je její příprava. Nepoužijeme sádlo jako kdysi a tím značně snížíme energetickou hodnotu celého pokrmu. Cmundu nejvhodněji připravíme pouze na teflonovém povrchu. Do tohoto upečeného bramboráku zatočíme pořádnou kopu sterilovaného nebo kysaného zelí, bohatého na vitamín C.

Takto obměněná cmunda může být zařazena do našeho redukčního jídelníčku.

—————

Zpět


  • tento pokrm nepřipravujte na sádle
  • omezte množství příloh
  • dejte si menší porci

 

  • zvolte libovější druh masa
  • nepolévejte ani knedlík ani zelí vypečeným tukem
  • dejte si pouze malé množství příloh
  • dejte si poloviční porci
  • zařazujte pouze při slavnostních příležitostech

 

  • bramborový salát udělejte s bílým jogurtem nebo light majonézou
  • příliš nesolte
  • snažte se v salátu obejít bez uzenin
  • dejte si menší porci

 

  • rybu si připravte na teflonové pánvi
  • nejlépe nesmaženou
  • vyzkoušejte méně tučné druhy ryb než je kapr
  • dejte si menší porci

 

  • cmundu nepřipravujte na sádle
  • vyzkoušejte její přípravu nasucho na teflonové pánvi
  • nepoužívejte uzené maso, dejte si raději nějaký libovější kousek
  • mléko můžete použít nízkotučné, ale příliš to kalorickou hodnotu neovlivní
  • dejte si pořádnou dávku zelí, které si však nesmíte moc omastit

 

Zdroj foto toprecepty a e-kucharka