Zdravý život s vínem

01.11.2010 21:05

Již od starověku je víno považováno za zdravý nápoj, který povznáší lidskou mysl a přispívá k dobrému zdravotnímu stavu člověka. Pravidelné, ale přiměřené pití kvalitního vína předchází různým onemocněním, uvolňuje napětí po celém dni a pomáhá navodit dobrou náladu.

Z historie léčitelství

Již před několika tisíci let považovali Egypťané víno za léčivý nápoj. V roce 1845 uváděl lékopis na 200 receptů s vínem. U nás byla dokonce až do roku 1892 některá vína pouze na lékařský předpis.  Naši předkové se mírnou konzumací vína chránili před nejrůznějšími střevními onemocněními, víno užívali na nachlazení, tišení bolesti, dezinfekci, atd... K léčebným účelům si do vína přidávali nejrůznější byliny, koření, med či jiné příměsi.

Vliv na lidské zdraví

Víno je velice složitý komplex látek, které se nejrůznějším způsobem ovlivňují a jejich účinky na lidské zdraví nejsou zcela přesně známé. Nejde jasně říct, jestli je lepší konzumace vína červeného nebo bílého, prospěšné působení se však předpokládá při pravidelné konzumaci 2dcl kvalitního vína denně. Víno obsahuje vitamíny, minerály především pak draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan atd...

Víno a srdce

Čím dál větší pozornost se věnuje vínu v souvislosti s prevencí a vznikem nejrůznějších civilizačních chorob, zejména pak srdečním a cévním onemocněním. Červené víno obsahuje velké množství fenolových látek,flavonoidů, které mají ochranný účinek na cévy, napomáhají funkci srdce a udržování lepšího krevního oběhu. V bílém víně zase najdete obrovské množství enzymu katálázy. Pravidelná konzumace kvalitního vína v doporučovaném množství je prevencí i proti tzv. metabolickému syndromu. Metabolický syndrom představuje onemocnění charakterizované přítomností minimálně tří příznaků z následujících jmenovaných: nadváha, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina krevního cukru, vyšší koncentrace tukových částic v krvi, nízká hladina tzv. hodného cholesterolu HDL.

Nejen u nás, ale i ve světě byly prováděny nejrůznější studie na téma "vliv vína na lidské zdraví". Bylo zjištěno, že při pravidelné konzumaci kvalitního vína denně v objemu 3,5dcl po dobu 4 týdnů, významně pokleslo riziko ucpání věnčitých tepen, zvýšila se hodnota HDL cholesterolu.

Víno a další pozitivní účinky na zdraví

Bylo prokázáno, že pravidelní konzumenti vína v doporučovaném množství se dožívají vyššího věku než abstinenti. Současné názory se ustálily dále na tom, že dospělý muž by měl denně vypít 2-4dcl kvalitního vína, u ženy je tato dávka o něco menší, tudíž přibližně 2dcl denně. Víno má také účinky antibakteriální a antivirotické. Červené víno vzhledem k vyššímu obsahu tříslovin má pozitivní vliv na imunitní systém, chrání tělo před infekčními onemocněními.

Sklenice vína denně dále působí preventivně proti nervovým onemocněním, snižuje riziko senilní demence a rozvoj Alzheimerovy choroby. Víno v doporučovaném množství podporuje intelektuální výkonnost, rozvíjí fantazii a kreativitu a zvyšuje přítok krve do mozku. Napomáhá správné činnosti žaludku starších lidí a obecně přítomnost jemných kyselinek ve víně napomáhá lepšímu trávení.

Bylo prokázáno, že malé dávky vína příznivě ovlivňují oběhový systém, hladinu krevních tuků, krevní srážlivost, trávení, hormonální funkce a záněty.

Čeho se vyvarovat?

Rozhodně se vyvarujte nepříliš kvalitnímu vínu nebo jeho nadměrné konzumaci.

Co říci na závěr?

Víno v kvalitním podání a v rozumném množství nám může být velice prospěšné ať už z hlediska prevence proti kardiovaskulárním onemocněním, tak proti nejrůznějším infekčním onemocněním či trávícím obtížím. Konzumace alkoholu povolena od 18let věku.

Zdroj: vína z moravy vína z čech

—————

Zpět