Jak souvisí správná výživa s krásným úsměvem?
Mladí lidé, kteří jsou ve vývoji, potřebují dostatečný a vyvážený příjem všech základních živin a to bílkovin, sacharidů, tuků, minerálů a vitamínů. Velkým problémem u mladé populace je vysoká konzumace sladkostí a sladkých nápojů a to nejenom jako součást vyvážené stravy, ale především mezi hlavními jídly. Pokud nebudeme dodržovat všechna doporučení zdravé výživy, může dojít nejenom ke vzniku civilizačních nemocí (obezita, cukrovka, kardiovaskulární onemocnění), ale i ke vzniku zubního kazu.
Co je zubní kaz?
Bakterie, které se hromadí v ústech, se shlukují a zůstávají na povrchu zubů spolu se zbytky potravy a vytvářejí na jejich povrchu bílý povlak, který nazýváme zubní plak. Riziková místa pro hromadění zubního plaku jsou hlavně mezizubní prostory, prasklinky na povrchu zubů a okraje zubních výplní. Některé mikroorganismy, které jsou obsaženy v zubním plaku, mění cukr obsažený v potravinách na kyseliny a ty pak naleptávají zubní sklovinu, která chrání povrch zubů. Pokud si tedy pravidelně nečistíme zuby, zubní kaz začne prorůstat hluběji do zubu, kde působí bolestivý a hnisavý zánět.
Proč je dospívající mládež ( 13 až 18 let ) nejrizikovější skupinou?
Tato věková skupina často odmítá rady a doporučení dospělých. Místo jídel připravených ve školních jídelnách volí pokrmy typu „ fast food ‘‘. V naprosté většině se jedná o potraviny, které spolu s malým množstvím sladkostí způsobují rychlou tvorbu zubního kazu, chybí –li odpovídající hygiena ústní dutiny. Takže pokud budeme dodržovat správné stravovací návyky a správnou ústní hygienu, budeme mít nejen pěknou postavu, ale i krásný úsměv.
Na co bychom neměli zapomenout a na co bychom si měli dávat pozor?
1) Omezit pití sladkých nápojů typu Kofola, Coca cola, Pepsi atd., protože obsahují kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu a napomáhají vzniku zubního kazu.
2) I tak zdravé potraviny, jako jsou například jablka či banány, výrazně snižují pH v našich ústech a tím zvyšují riziko vzniku zubního kazu.
3) Zuby bychom si měli čistit alespoň 3krát denně.
4) Vhodné je používání žvýkaček (bez cukru), protože pomáhají udržet vhodné pH v ústech a tím snižují riziko vzniku zubního kazu.
5) K čištění zubů bychom měli používat pastu s vysokým obsahem fluoridů, protože fluoridy výrazně působí proti vzniku zubního kazu.
6) Nahradit alespoň částečně klasický cukr medem nebo umělými sladidly, protože z umělých sladidel mikroorganismy neumějí vyrobit kyseliny, kterými ničí sklovinu.
7) Zubům prospívají mléčné výrobky jako zdroj vápníku.
8) K čištění zubů používat měkké zubní kartáčky, protože jsou šetrnější k tvrdým zubním tkáním a parodontu.
9) Po konzumaci kyselých potravin a nápojů si nečistit zuby, protože ztráta zubních tkání se tak urychluje. Zuby čistit alespoň po 30 minutách, aby se uplatnil neutralizační vliv slin.
10) Vhodnými doplňky v péči o dutinu ústní jsou například dentální nitě, ústní vody, nebo fluoridové gely.
Jakub Bojko, student Zubního lékařství, LF UPOL
—————