čeho se vyvarovat a čeho se držet?

25.10.2010 20:32

   Co je podstatou zásad vyvážené stravy? Podstatou je dodržování základních pravidel vyvážené stravy, což znamená neopomíjet živiny (bílkoviny, sacharidy a tuky), které slouží jako stavební jednotka a zdroj energie. Ale nesmíme zapomenout ani na neenergetické složky (voda, vláknina, vitamíny a minerály). Druhou a neméně podstatnou věcí je dodržování dostatečného množství jak živin, tak neenergetických složek stravy a také udržovat tyto složky ve správném poměru.  Na tom závisí udržení homeostázy v těle a ruku v ruce to souvisí s celkovým zdravím a správnou funkcí všech fyziologických procesů v těle. Velký význam má také v dospívání a při růstu. Lidé si myslí, že dostatek živin v podobě kvalitních proteinů a sacharidů jejich tělu stačí, ale jejich tělu třeba chybí dostatek vitamínů a minerálů. Jak bylo zmíněno výše, potřebujeme vyvážený přísun proteinů, sacharidů i tuků, spolu s minerály, vitamíny a dostatkem tekutin.

Čeho se vyvarovat při dodržování vyvážené stravy?

        Rozhodně nevynechávejte některé z hlavních jídel (snídaně, oběd a večeře). Tyto tři chody jsou základ, ke kterému byste měli přidat ještě dvě svačiny. I když všechna jídla dne jsou základem a jsou důležitá, přece jenom snídaně je možná ještě o kousek důležitější. Proč tomu tak je a jaká by měla ideální snídaně být, tak na tuto otázku najdete odpověď v sekci recepty. Hodně lidí si myslí, že když vynechají jedno z hlavních jídel dne nebo ho ošidí, tak to doženou různými doplňky stravy ať už komerčními či jinými. Potom se cítí, že nic nezanedbali, ovšem to je velký omyl. Organismus pak dostává nadbytečné množství jedné složky  a má nedostatek jiné složky, což se zákonitě projeví.

        Velkou chybou je také držení drastických diet za účelem zhubnutí, kdy člověk začne jíst velice malé porce nebo konzumuje pouze ovoce a zeleninu během dne. To má ve výsledku opačný efekt. Dojde ke zpomalení vašeho metabolismu. Ten se bude snažit uložit co nejvíce energie a to především v podobě tuků.

        Alkohol, zejména tvrdý alkohol mají neblahý vliv na organismus a to celkově. Ovšem z pohledu výživy hraje významnou roli ve zvýšeném ukládání tuků v těle a to protože enzymy potřebné k rozložení alkoholu v játrech potřebují své aktivátory, které jsou stejné jako aktivátory enzymů štěpících tuky, když tedy tyto aktivátory jsou vyčerpány na rozložení alkoholu, už chybí pro štěpení tuků a tyto tuky se ukládají. Musíme taky zmínit pivo a víno, hlavně červené, které tolik škody nepáchají a navíc obsahují látky tělu prospěšné i proto by se dalo říci, že jejich pozitivní a negativní vlastnosti jsou v pomyslné rovnováze. Samozřejmě, vždy platí všeho s mírou. Rozhodně toto není myšleno jako nabádání k pití alkoholu, ale pouze možnost udělat si vlastní obrázek.

        Dalším typickým českým zlozvykem je solení. Bylo v mnoha studiích prokázáno, že sůl má negativní vliv na vznik vysokého krevního tlaku, zadržuje vodu v těle a další. To ovšem neznamená, že by se solit nemělo vůbec. Je třeba si uvědomit, že některé pokrmy už solené jsou a neměli bychom je už dosolovat.

Čeho se držet ?

        Doporučuje se jíst pět až šest jídel během dne ve zhruba tříhodinových intervalech. Jídlo by mělo být kvalitní, tedy připravené z kvalitních surovin a mělo by ho být dostatek. Co je ovšem dostatečné? Je to těžko zodpověditelná otázka, protože každý jednotlivec je individum, ale subjektivní pocit člověka musí být komfortní. To znamená, že se člověk nesmí cítit nacpaný ani nenajedený, každý by si měl najít svojí optimální dávku. Příkladem se dá uvést těžce pracující dělník, kterému by asi nestačilo stejné množství, jako paní v kanceláři. Navíc pravidelnými porcemi zrychlíte svůj metabolismus a jeho reakcí bude nižší ukládání tuků. Ke každému jídlu se snažte jíst zeleninu či ovoce. Pijte dostatek tekutin, zejména vodu, nebo čaj, nejlépe zelený. .

 

Vypracoval: Martin Hykl

Zdroje: www.cviceni-doma.cz  autor webu Tomáš Jehlička; Lékařská Fyziologie, Stanislav Trojan a koletiv, Grada Publishing a.s. 2003; Biochemie pro studující medicíny, Miroslav Ledvina, Alena Stoklasová, Jaroslav Cerman, Nakladatelství Karolinum 2006;

 

—————

Zpět