cukry, tuky, bílkoviny

25.10.2010 20:37

Cukry nejsou nepostradatelnými látkami, tělo si je částečně dokáže vyrobit samo. To nic nemění na tom, že jejich úplné vyloučení ze stravy je nevhodné, tak jako nadměrný příjem. Nejdůležitější je se vyvarovat sladkým limonádám, bonbonům, lízátkám, čokoládovým tyčinkám a podobným produktům. Rozhodně by se na váš stůl mělo dostat ovoce, zejména jahody, borůvky, jablka, hrušky, hroznové víno a pomeranče. Na škodu není ani med.

 

 Na tuky se nahlíží hlavně jako na energetickou složku, ale i ony mají i jiný a mnohdy nezastupitelný význam. Například jako energetická rezerva nebo pro jejich termoregulační funkce, fungují také jako tuková rozpouštědla v organismu. V konzumaci bychom se jim měli vyhýbat, ale neplatí to obecně, hodně to závisí na věku, váze, zdravotním stavu a jiných okolnostech. Konkrétně bychom se měli vyhnout plnotučnému mléku a skrytým tukům, které jsou v uzeném mase, v plnotučném tvarohu, v čokoládě a v tučných sýrech. Nutno dodat, že ale úplné vytlačení tuků z potravy by bylo naopak na škodu. Nejčastěji konzumované živočišné tuky (tučná masa, sádlo, uzeniny) obsahují tuky s převahou nasycených mastných kyselin, což je škodlivé.  Pro naše tělo jsou nepostradatelné a prospěšné tuky obsahující poly- a mono- nenasycené mastné kyseliny, které jsou potřebné pro růst, silné kosti a klouby a k udržení přiměřené hladiny cholesterolu, mají taky protektivní účinek před vznikem civilizačních nemocí kardiovaskulárního, zažívacího systému a dalších, včetně centrálního nervového systému. A kteréže to vlastně jsou ty nenasycené mastné kyseliny? Ano, jsou ty populární omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Co jíst abychom je dostali do těla? Hlavním zdrojem je olivový olej, olivy, vlašské ořechy, mořské ryby, rybí tuk, mandle, avokádo a další.  

 

Bílkoviny jsou pro naše tělo nezbytné, je nutné dodržovat denní dávku, která by neměla klesnout pod minimum, protože by mohla vyvolat malnutrici, což by vedlo až k úbytku svalové hmoty a celkovému zhoršení zdravotního stavu. Musíme se zmínit o kvalitě příjmáné bílkoviny, kdy bychom měli dostávat do těla jednak aminokyseliny nepostradatelné, které si tělo neumí vytvořit, tak i ty postradatelné.

Živočišné bílkoviny obsahují úplnější spektrum aminokyselin a to i nepostradatelných. Rostlinné bílkoviny takové spektrum nemají, proto je dobré konzumovat jak živočišné, tak rostlinné bílkoviny v jistém poměru. Živočišné jsou obsaženy hlavně v mase, ovšem měli bychom preferovat maso libové, jako je kuřecí, krutí či králičí, před vepřovým a hovězím. Také maso rybí, hlavně mořské ryby a úplně se vyhnout uzenému, kde je obsah bílkovin malý, zato podíl soli, tuků a cholesterolu obrovský. Další potraviny s živočišnými bílkovinami jsou mléko, ale opět raději nízkotučné nebo polotučné, dále vajíčka. Z rostlinných bílkovin především sója, hrách, fazole a čočka. Příjem bílkovin by se neměl ani přehánět, protože zbytečně zatěžuje některé orgány a v extremním případě může vést až k orgánovému selhání.        

—————

Zpět