Jaké bychom si měli vybírat potraviny?

23.11.2010 21:25

V rámci redukčního jídelníčku, ale také zdravého životního stylu, je velice důležitý výběr potravin. Měli bychom proto začít s rozmyslem už při nákupu a neházet do nákupníko košíku vše co nám přijde pod ruku nebo to co mají zrovna v akci. Na následujících řadcích najdete hrubý návrh toho, co je při dietním režimu vhodné a co z jednotlivých potravinových skupin do diety nezařazovat...

MASO

vhodné: kvalitní netučné- hovězí svíčková, vepřová panenka, kučecí, krůtí, jehněčí, králičí, zvěčina, ryby- pangasius, losos, tuňák,  okoun, pstruh, mořské plody, kuřecí nebo krůtí dietní šunka

nevhodné:  tučné hovězí, tučné vepřové, vepřový bok, masové konzervy, paštiky, uzeniny, makrela, kapr, škvarky, slanina, trvanlivé salámy, párky, špekáčky,...

MLÉKO, MLÉČNÉ VÝROBKY

vhodné: nízkotučné sýry, jogurty do 2-3% tuku, mléko do 1,5% tuku, kefír, acidofilní mléko, podmáslí, gervais, lučina, cottage, ricotta, tvarůžky, mozarella, kozí sýr, ovčí sýr,...

nevhodné: plnotučné sýry, výrobky s vysokým obsahem tuku, smetana, smetanové výrobky, krémy, šlehačka, zmrzliny, plnotučné mléko, máslo, sýry s vyšším obsahem jak 30% tuku

VEJCE

vhodné: omezeně a pouze vařená nebo tzv. ztracená

nevhodné: smažená vajíčka, míchaná vajíčka, ruské vejce, vejce v aspiku s pařížským salátem, vajíčka v dresingu,...

OBILNINY

vhodné: cokoliv vás napadne- pšenice, žito, ječmen, oves, pohanka, jáhly, vločky, kroupy, proso,..

nevhodné: prakticky nejsou

TUKY

vhodné: kvalitní jednodruhový olej- olivový, slunečnicový, lněný, sezamový, avokádový... tuky především omega 3 a 6 polynenasycené mastné kyseliny

nevhodné: máslo, sádlo, margaríny, ztužené tuky, arašídové máslo, kokosový a palmový olej, hydrogenované tuky

CEREÁLIE

vhodné: celozrnné výroky bez přídavku cukru, ovesné a pšeničné vločky, celozrné sušenky s nižším obsahem tuku

nevhodné: slazené, pražené musli, snídaňové cereálie s vysokým obsahem cukru, kukuřičné lupínky, jugurtové, čokoládové cereálie s vysokým obsahem cukru a tuku

PEČIVO

vhodné: celozrnné pečivo, chléb s vysokým obsahem vlákniny, knackebrot, pufovaný špaldový chléb

nevhodné: výrobky z bílé mouky- rohlíky, housky, koláče, croissanty, koblihy, loupáky, buchty, zákusky

PŘÍLOHY

vhodné: rýže- celozrnná, basmati, jasmínová, těsoviny-  celozrnné, špaldové, pohankové, amarantové, rýžové, kuskus, brambory- vařené ve slupce, vařené, pečené v troubě bez tuku, grilovné bez tuku

nevhodné: brambory smažené,hranolky, krokety, brambory pečené s tukem,brambory podávané s máslem nebo jiným energeticky náročným dresingem, knedlíky, noky

LUŠTENINY

vhodné: čočka, hrách, cizrna, fazole, sója a výrobky z ní jako je tofu, sojanéza, sojové mléko, tofu burger, sojové maso, miso,  sojové paštiky

nevhodné: luštěniny konzervované v omáčkách, s uzeninami, s vysokým obsahem tuků a cukrů

OVOCE

vhodné: jakékoliv čerstvé, sušené, mražené bez konzervačních látek, bez doslazení

nevhodné: konzervované s vysokým obsahem cukru, džemy, kandované, méně často zařazujeme banány, datle, fíky, hrozno, hrušky pro vyšší energetickou hodnotu

ZELENINA

vhodné: jakákoliv zelenina na jakýkoli způsob, pokud není smažená nebo připravovaná jinak s vyšším podílem tuku

nevhodné: konzervovaná s vyšším obsahem cukru a soli, vyšší kalorickou hodnotu má hrášek a kukuřice

SLADKOSTI

vhodné: javorový sirup, melasa, přesnídávky bez cukru, čokoláda s vysokým podílem kakaa, tvaroh, pochutiny z karobu

nevhodné: cukr, med, sušenky, zmrzliny, čokolády, krémy, sirupy, zákusky, dorty

NÁPOJE

vhodné: vody, čaje-bylinkové, zelené, rooibos, čerstvé ovocné šťávy, obilninové nápoje

nevhodné: slazené limonády, džusy, káva, alkohol, kakao,...

 

Samozřejmě, o každé potravině platí, že ji musíme konzumovat správně připravenou a v rozumném množství. Neznamená to také, že pokud je určitá potravina nevhodná, že si ji jednou do měsíce nemůžeme dát. Pamatujte si také, že každé jídlo musíte započítat do svého denního příjmu a pokud někdy zhřešíte, nevyčítejte si to, jděte se projít nebo proběhnout, tím zvýšíte kalorický výdej a vše se vyřeší za vás...

Zdroj: Klinická dietologie, Grada

           Vitaland magazín

 

 

 

—————

Zpět


vhodné nevhodné vhodné nevhodné vhodné  nevhodné vhodné nevhodné vhodné