V rámci redukčního jídelníčku, ale také zdravého životního stylu, je velice důležitý výběr potravin. Měli bychom proto začít s rozmyslem už při nákupu a neházet do nákupníko košíku vše co nám přijde pod ruku nebo to co mají zrovna v akci. Na následujících řadcích najdete hrubý návrh toho, co je při dietním režimu vhodné a co z jednotlivých potravinových skupin do diety nezařazovat...
vhodné: kvalitní netučné- hovězí svíčková, vepřová panenka, kučecí, krůtí, jehněčí, králičí, zvěčina, ryby- pangasius, losos, tuňák, okoun, pstruh, mořské plody, kuřecí nebo krůtí dietní šunka
nevhodné: tučné hovězí, tučné vepřové, vepřový bok, masové konzervy, paštiky, uzeniny, makrela, kapr, škvarky, slanina, trvanlivé salámy, párky, špekáčky,...
vhodné: nízkotučné sýry, jogurty do 2-3% tuku, mléko do 1,5% tuku, kefír, acidofilní mléko, podmáslí, gervais, lučina, cottage, ricotta, tvarůžky, mozarella, kozí sýr, ovčí sýr,...
nevhodné: plnotučné sýry, výrobky s vysokým obsahem tuku, smetana, smetanové výrobky, krémy, šlehačka, zmrzliny, plnotučné mléko, máslo, sýry s vyšším obsahem jak 30% tuku
vhodné: omezeně a pouze vařená nebo tzv. ztracená
nevhodné: smažená vajíčka, míchaná vajíčka, ruské vejce, vejce v aspiku s pařížským salátem, vajíčka v dresingu,...
vhodné: cokoliv vás napadne- pšenice, žito, ječmen, oves, pohanka, jáhly, vločky, kroupy, proso,..
nevhodné: prakticky nejsou
vhodné: kvalitní jednodruhový olej- olivový, slunečnicový, lněný, sezamový, avokádový... tuky především omega 3 a 6 polynenasycené mastné kyseliny
nevhodné: máslo, sádlo, margaríny, ztužené tuky, arašídové máslo, kokosový a palmový olej, hydrogenované tuky
vhodné: celozrnné výroky bez přídavku cukru, ovesné a pšeničné vločky, celozrné sušenky s nižším obsahem tuku
nevhodné: slazené, pražené musli, snídaňové cereálie s vysokým obsahem cukru, kukuřičné lupínky, jugurtové, čokoládové cereálie s vysokým obsahem cukru a tuku
vhodné: celozrnné pečivo, chléb s vysokým obsahem vlákniny, knackebrot, pufovaný špaldový chléb
nevhodné: výrobky z bílé mouky- rohlíky, housky, koláče, croissanty, koblihy, loupáky, buchty, zákusky
vhodné: rýže- celozrnná, basmati, jasmínová, těsoviny- celozrnné, špaldové, pohankové, amarantové, rýžové, kuskus, brambory- vařené ve slupce, vařené, pečené v troubě bez tuku, grilovné bez tuku
nevhodné: brambory smažené,hranolky, krokety, brambory pečené s tukem,brambory podávané s máslem nebo jiným energeticky náročným dresingem, knedlíky, noky
vhodné: čočka, hrách, cizrna, fazole, sója a výrobky z ní jako je tofu, sojanéza, sojové mléko, tofu burger, sojové maso, miso, sojové paštiky
nevhodné: luštěniny konzervované v omáčkách, s uzeninami, s vysokým obsahem tuků a cukrů
vhodné: jakékoliv čerstvé, sušené, mražené bez konzervačních látek, bez doslazení
nevhodné: konzervované s vysokým obsahem cukru, džemy, kandované, méně často zařazujeme banány, datle, fíky, hrozno, hrušky pro vyšší energetickou hodnotu
vhodné: jakákoliv zelenina na jakýkoli způsob, pokud není smažená nebo připravovaná jinak s vyšším podílem tuku
nevhodné: konzervovaná s vyšším obsahem cukru a soli, vyšší kalorickou hodnotu má hrášek a kukuřice
vhodné: javorový sirup, melasa, přesnídávky bez cukru, čokoláda s vysokým podílem kakaa, tvaroh, pochutiny z karobu
nevhodné: cukr, med, sušenky, zmrzliny, čokolády, krémy, sirupy, zákusky, dorty
vhodné: vody, čaje-bylinkové, zelené, rooibos, čerstvé ovocné šťávy, obilninové nápoje
nevhodné: slazené limonády, džusy, káva, alkohol, kakao,...
Samozřejmě, o každé potravině platí, že ji musíme konzumovat správně připravenou a v rozumném množství. Neznamená to také, že pokud je určitá potravina nevhodná, že si ji jednou do měsíce nemůžeme dát. Pamatujte si také, že každé jídlo musíte započítat do svého denního příjmu a pokud někdy zhřešíte, nevyčítejte si to, jděte se projít nebo proběhnout, tím zvýšíte kalorický výdej a vše se vyřeší za vás...
Zdroj: Klinická dietologie, Grada
Vitaland magazín
—————
vhodné nevhodné vhodné nevhodné vhodné nevhodné vhodné nevhodné vhodné