Jak by mělo vypadat jídlo během dne?

29.10.2010 13:24

Není jednotný názor na to, jak by mělo jídlo během celého dne vypadat, je to totiž velice složité. Musíme si uvědomit, že každý den je jiný, někdy vstáváte brzy ráno do práce, jindy si o víkendu pospíte do deseti, občas jdete na oslavu nebo prostě jen nemáme náladu a za celý den se ani nepohnete. Tudíž energetický výdej jednotlivých dní je různý a dle toho bychom měli i odvíjet náš jídelníček. Držte se zásady, že by váš energetický výdej měl vždy převyšovat energetický příjem, pokud chcete hubnout, měl by být rozdíl mezi těmito hodnotami jeětě o něco vyšší.

Jak to tedy sjednotit? Důležité je, aby si člověk na sebe udělal čas. Vždy přemýšlejte o tom, co jíte. Nikdy si nic nevyčítejte, pokud například zhřešíte, dejte si třeba procházku, ale vůbec neupadejte do pocitu" já jsem zklamal, teď už to nemá cenu". Snažte se jíst 5krát denně, pijte dostatek tekutin. Kupujte si čerstvé ovoce a zeleninu, mějte se rádi a odměňujte se za každý úspěch, zajděte si například na masáž nebo si kupte nové tričko na cvičení. Nezapomínejte na pravidelný pohyb!!!

Zde je jen malý návod na to, jak by která jídla během dne mohla vypadat:

SNÍDANĚ

brzká snídaně - pokud jdete například brzy do práce, je pro vás vhodná obilná kaše - je lehce stravitelná, nezatěžuje tolik organismus, obsahuje  tzv. pomalé sacharidy, které tělo zásobí na delší dobu. Na brzkou snídani jsou naopak nevhodná jídla typu pečivo se šunkou a sýrem či vejce. Ty raději nechejte na pozdější dobu.

snídaně pozdější- vycházejte vždy z vaší chuti. Lehčí variantou jsou například cereálie, těžší variantou pak tmavé pečivo se šunkou, sýrem a zeleninou. Pozor na jogurty, namají nijak vysoký obsah živin a nezasytí vás na dlouhou dobu.

Pamatuj si! ne nadarmo se říká, že by snídaně měla tvořit základ dne, neošiďte ji. Energeticky by měla pokrýt 20-25% našeho celkového denního příjmu.

DOPOLEDNÍ SVAČINA

jogurt, ovoce, celozrnné sušenky, musli tyčinky, pro ty co snídají obilnou kaši je nyní vhodné zařadit i nějakou bílkovinu, tudíž pečivo se šunkou a sýrem

Pamatuj si! dopolední svačina by vám měla pokrýt 10-15% celkového energetického příjmu.

 

OBĚD

měl by být největším jídlem dne. Dejte si například grilovaný steak s přílohou a zeleninovým salátem. Po obědě si dejte chvíli klidu, aby vaše tělo mělo čas tuto potravu zpracovat a vzít si z ní všechny potřebné živiny. Mnoho z nás si myslí, že neideálnějším obědem je zeleninový salát s tuňákem a nebo kousíčkem šunky, ale takovýto salát absolutně postrádá jakékoli sacharidy, které by nám poté mohly chybět večer.

Pamatuj si! oběd by měl pokrýt přibližně 30% našeho energetického příjmu.

 

ODPOLEDNÍ SVAČINA

ovoce, jogurt a cerálie a nebo obilná kaše v případě, že se chystáte ještě sportovat nebo budete mít nějaký větší energetický výdej. Cereální rohlík se zeleninou v případě, že nemáte sladké chutě a nebo dnes nejdete sportovat.

Pamatuj si! ani odpolední svačinu byste neměli vynechávat. Měla by tvořit přibližně 10-15% vašeho energetického příjmu.

 

VEČEŘE

i toto jídlo je nesmírně důležité. Večeře by měla vypadat asi jeko oběd, jen by měla být o něco menší a lehčí.

Pamatuj si! večeře by měla tvořit přibližně 20% denního energetického příjmu.

 

DRUHÁ VEČEŘE

je vhodná pouze pro lidi, kteří jsou večer ještě hodně aktivní nebo chodí spát pozdě v noci. Nejedná se o klasické jídlo, spíš jen kousek mrkve, ředkvičky, atd...

—————

Zpět


Pamatuj si!

  • snídaně 20-25 % celkového denního příjmu
  • dopolední svačina 10-15%  dtto
  • oběd 30%  dtto
  • odpolední svačina 10-15%  dtto
  • večeře 30%  dtto