vitamíny, minerály, vláknina

25.10.2010 20:40

Další co by mohlo chybět při dodržování vyvážené stravy, je jedna z těchto neenergetických složek.

Vitamíny působí jako antioxidanty, aktivátory enzymů a chrání buněčné struktury, proto je jejich příjem důležitý. Jejich příjem nesmí být ani malý ani velký, v obou případech by docházelo k poruše funkcí v organismu. Kde vitamíny hledat? Určitě v zelenině, ovoci a běžné stravě. Dají s použít i synteticky vyrobené komerční přípravky, ale příjem přírodní formy je určitě lepší.

Vláknina má značný medicínský význam. Snižování nadváhy těla, snižování hladiny cholesterolu a lipidů v krvi, brání v uplatnění kancerogenů, snižování krevního tlaku a dalších. Vláknina je obsažena v rostlinné potravě, jsou to obiloviny (hlavně oves, celozrnná mouka, v otrubách, v luštěninách a v ovoci). Zde je krátký a konkrétní výčet potravin bohatých na vlákninu: jablka, hrušky, pomeranče, grapefruit, brokolice, houby, špenát, mrkev, hlávkový salát a také luštěniny jako fazole nebo čočka.

Minerály a stopové prvky zahrnují potřebné biogenní prvky a jejich anorganické a organické sloučeniny, které umožňují správný chod organismu. Nejznámějšími jsou železo, zinek, měď, chrom, selen, jod, fluor, brom a křemík. Kde je najdeme? Určitě v luštěninách, v zelenině, v játrech, celozrnných produktech, masu, sýrech, mořský rybách a řasách. 

—————

Zpět