zajímavosti o potravinách

Chutné náhražky masa

27.11.2010 21:17
Sójové maso je dehydratovaná texturovaná sójová bílkovina. Můžete si jej koupit v podobě kousků, plátků, granulí, nudliček, atd. Při přípravě jej nejprve uvařte v osolené vodě a následně připravujte dle libosti. Pro zachování zdravé stravy se nedoporučuje jej smažit. Sójové maso vyzkoušejte jako...

—————

Kiwano - africký rohatý meloun

28.10.2010 22:33
Cucumis metuliferus- kiwano- je subtropická zelenina, která je příbuzná vodním melounům z čeledi tykvovitých. Pochází z Afriky, kde se již přes 3000 let pěstuje v okolí kalahárské pouště, teprve o spoustu let později zdomácněla například i na evropském kontinentu. Jedná se o jednoletou rostlinu,...

—————

Červená čočka

25.10.2010 19:59
Luštěniny by do našeho zdravého jídelníčku měly jednoznačně patřit, ale co dělat, když vás nepříjemně nadýmají nebo vám je po nich těžko? Vyzkoušejte červenou čočku. Červená čočka má nejenom krásnou barvu, ale také se rychle uvaří, můžete ji jíst během těhotenství nebo ji zařadit do jídelníčku...

—————

Plantain - zeleninový banán

22.10.2010 13:36
Zeleninový banán neboli banán na vaření. Plantainy- plody banánovníku rajského- se vaří, smaží, suší, melou na mouku a v Africe z nich dokonce vaří pivo. Zeleninové banány jsou poživatelné pouze po tepelné úpravě, za syrova jsou nepříjemně trpké, těžce stravitelné, protože obsahují velké množství...

—————

Gran moravia

15.10.2010 19:44
motto: sýr nejen pro milovníky italské kuchyně.   Jedná se o velmi výživný přírodní extra tvrdý dlouhozrající sýr s výraznou chutí a vůní. Tento ušlechtilý sýr se vyrábí ručně v Litovli, na malebné úrodné Hané firmou Orrero. Gran moravia sýr vzniká dle umění předávaného italskými sýraři. Zrání...

—————

Šmakoun

14.10.2010 22:07
Šmakoun je potravina s velice vysokým obsahem bílkovin při velmi nízkém obsahu tuků, sacharidů a cholesterolu. Energetická hodnota je velmi příznivě nízká, je vhodný pro zařazení do jídelníčku nejen pro zdravý životní styl, ale i při redukční dietě, diabetu, pro kardiaky, děti. V kuchyni s úspěchem...

—————

Ďobáčky

12.10.2010 21:04
Ďobáčky jsou jedinečnou, lehce stravitelnou pochutinou s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů skupiny B, vlákniny, minerálů, zejména vápníku, hořčíku, draslíku a železa. Jsou významným zdrojem fosfolipidů. Jedná se o sójový výrobek, který můžeme zařazovat jako náhražku masa. Mají nízký glykemický...

—————

Pohanka

08.10.2010 20:52
Pohanka je jednoletá rostlina, která se vyznačuje zvláštním trojbokým tvarem. Její pravlastí jsou Himaláje, do Evropy se dostala později s příchodem Tatarů. Pohanka má moučnatá semena, pro která je přirovnávána k obilovinám. Její oblíbenost nestoupá pouze u vegetariánů a makrobiotiků, ale i u...

—————

Tofu

05.10.2010 19:42
Tofu. Čtyři písmenka. I když se to nezdá, je to potravina s velice dlouhou historií. Tofu pochází z Číny, kde se používalo již ve druhém století před naším letopočtem a odtud se rozšířilo do celého světa. Do Evropy se dostalo bohužel až na začátku 20. století, ale o to rychleji zde...

—————

Bylinky

04.10.2010 21:03
Vynikající způsob jak dietně ochutit a okořenit naše jídlo. Bylinkami jde dochutit téměř cokoliv, ať jsou to jídla slaná nebo sladká. Jsou velmi dietní, nemají téměř žádné kalorie, a proto je velmi vhodné je zařazovat do redukčního jídelníčku. Bylinky jsou také plné vitamínů a minerálů, narozdíl od...

—————


         TEMPEH

          KIWANO

   ČERVENÁ ČOČKA

 

        PLANTAIN

    GRAN MORAVIA

       ŠMAKOUN

        ĎOBÁČKY

        POHANKA

            TOFU

         BAZALKA