Plantain - zeleninový banán

22.10.2010 13:36

Zeleninový banán neboli banán na vaření. Plantainy- plody banánovníku rajského- se vaří, smaží, suší, melou na mouku a v Africe z nich dokonce vaří pivo. Zeleninové banány jsou poživatelné pouze po tepelné úpravě, za syrova jsou nepříjemně trpké, těžce stravitelné, protože obsahují velké množství teninu, jehož chuť se teplem ztratí. Plantainy jsou barvy sytě zelené, delší a větší než normální banány. Jejich dužnina je oproti banánu normálnímu okrová a nikoli žlutá. Plantainy jsou pro konzumaci nejvhodnější, když jsou sytě zelené. V případě, že vám začínají žloutnout, je to signál pro jejich okamžité zpracování, protože by jejich dužnina zesládla a již by se nedala kořením ovlivnit. Plantain lze skladovat v lednici v igelitovém pytli, kde vám vydrží asi 10 dní.

Zeleninové banány hledejte například v OD Kaufland.

 

Sopa de Plátano Verde- polévka z plantainů:

4 plantejny nakrájené na kolečka

3 malé lžíce olivového oleje

2 malé cibule

4 stroužky česneku

4 šálky kuřecího vývaru

1 šálek smetany (nebo jiný lehčí způsob zahušťovadla)

postup: v kastrolu rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Přidáme plantejny nakrájené na kolečka a osmažíme je do zlatohnědé barvy. Přidáme osolený a opepřený vývar, bobkový list a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme dokud nejsou banány měkké. Uvařenou směs poté rozšleháme tyčovým mixérem až je směs krémovitá a zcela hladká. Do polévky přidáme smetanu nebo mléko. Dle chuti dochutíme a podáváme

 

—————

Zpět