nejdůležitější zásady vyvážené stravy
19.02.2011 12:43
Glykemický index (GI) je veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Vychází se z toho, že glukóza má GI 100. Celozrnný chléb má například GI 65 tzn., že glukóza obsažena v tomto chlebu je tělem využita za přibližně dvakrát delší dobu. GI potraviny dále ovlivňuje...
—————
23.11.2010 21:25
V rámci redukčního jídelníčku, ale také zdravého životního stylu, je velice důležitý výběr potravin. Měli bychom proto začít s rozmyslem už při nákupu a neházet do nákupníko košíku vše co nám přijde pod ruku nebo to co mají zrovna v akci. Na následujících řadcích najdete hrubý návrh toho, co je při...
—————
29.10.2010 19:55
Jak souvisí správná výživa s krásným úsměvem?
Mladí lidé, kteří jsou ve vývoji, potřebují dostatečný a vyvážený příjem všech základních živin a to bílkovin, sacharidů, tuků, minerálů a vitamínů. Velkým problémem u mladé populace je vysoká konzumace sladkostí a sladkých nápojů a to...
—————
29.10.2010 13:24
Není jednotný názor na to, jak by mělo jídlo během celého dne vypadat, je to totiž velice složité. Musíme si uvědomit, že každý den je jiný, někdy vstáváte brzy ráno do práce, jindy si o víkendu pospíte do deseti, občas jdete na oslavu nebo prostě jen nemáme náladu a za celý den se ani nepohnete....
—————
26.10.2010 17:14
O české kuchyni je známo, že je na přípravu složitá, jídla jsou tučná, hutná a těžká, ba dokonce se o ní mluví jako o velice nezdravé, ale i přesto srdce každého Čecha musí zaplesat nad pravou vepřovou pečení, lidově známou jako knedlo, vepřo, zelo, pečenou husou se zelím a knedlíkem, nemluvě o...
—————
25.10.2010 20:40
Další co by mohlo chybět při dodržování vyvážené stravy, je jedna z těchto neenergetických složek.
Vitamíny působí jako antioxidanty, aktivátory enzymů a chrání buněčné struktury, proto je jejich příjem důležitý. Jejich příjem nesmí být ani malý ani velký, v obou případech by docházelo...
—————
25.10.2010 20:37
Cukry nejsou nepostradatelnými látkami, tělo si je částečně dokáže vyrobit samo. To nic nemění na tom, že jejich úplné vyloučení ze stravy je nevhodné, tak jako nadměrný příjem. Nejdůležitější je se vyvarovat sladkým limonádám, bonbonům, lízátkám, čokoládovým tyčinkám a podobným produktům. Rozhodně...
—————
25.10.2010 20:32
Co je podstatou zásad vyvážené stravy? Podstatou je dodržování základních pravidel vyvážené stravy, což znamená neopomíjet živiny (bílkoviny, sacharidy a tuky), které slouží jako stavební jednotka a zdroj energie. Ale nesmíme zapomenout ani na neenergetické složky (voda, vláknina,...
—————