co je to glykemický index?

19.02.2011 12:43

Glykemický index (GI) je veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Vychází se z toho, že glukóza má GI 100. Celozrnný chléb má například GI 65 tzn., že glukóza obsažena v tomto chlebu je tělem využita za přibližně dvakrát delší dobu. GI potraviny dále ovlivňuje spoustu faktorů, jako je například způsob přípravy, délka vaření či obsah vlákniny. Pro praktické použití hodnot GI si pamatujte, že čím vyšší ma potravina hodnotu GI, tím rychleji vám stoupne hladina cukru v krvi, tím více se vyplaví inzulinu a tím dříve dostanete hlad. Proto jsou pro redukční režimy vhodné potraviny s nižší a střední hodnotou GI.

Potraviny s nižším GI (pomaleji zvyšují glykémií) jsou např. ovoce, zelenina, černý chléb, tmavá rýže, ořechy, atd...

Potraviny se středním GI (glykemii zvyšují středně rychle) tyčinky typu Mars, Deli, Twix, sladké sušenky, velmi sladké ovoce, chléb, rohlík, zmrzlina atd...

Potraviny s vysokou hodnotou GI (glykémií zvyšují velice rychle) cornflakes, brambory, med, chipsy, glukóza, pivo,...

—————

Zpět