Chutné náhražky masa

27.11.2010 21:17

Sójové maso

je dehydratovaná texturovaná sójová bílkovina. Můžete si jej koupit v podobě kousků, plátků, granulí, nudliček, atd. Při přípravě jej nejprve uvařte v osolené vodě a následně připravujte dle libosti. Pro zachování zdravé stravy se nedoporučuje jej smažit. Sójové maso vyzkoušejte jako náhražku masa mletého, udělejte si z něj guláš nebo cokoliv vás napadne. Sójové maso obsahuje hodně bílkovin a vlákniny, vitamínů především ze skupiny B.

Klaso

je náhražka masa, která je vyrobená z pšeničné mouky. V obchodech se zdravou výživou si jej koupíte jako paštiku, sekanou, kostky, pomazánku a spoustu dalších úprav. Klaso má vysoký obsah bílkovin, vlákniny, hořčíku a zinku.

Robi maso

tato náhražka masa se vyrábí z obilí, kukuřice, pšeničných klíčků, vody, červené řepy a soli. Úpravu můžete zvolit dle libosti, neboť jej lze připravovat vařením, dušením, smažením, lze jej nakládat nebo jej upravit například do salátů. Jako předchozí výrobky jej v obchodech se zdravou výživou najdete ve formě nudliček, plátků, kostek, sekané nebo již hotových pokrmů, které vám ušetří čas při přípravě zdravé večeře. Robi maso je dále výhodné v tom, že neobsahuje ani tuk ani cholesterol, a proto je velmi vhodné do redukčního jídelníčku. Má vysoký obsah bílkovin za velice nízkého obsahu sacharidů. Na českém trhu se vyskytuje i pod názvem Tomi.

Tofu

Tofu je možná již známější výrobek. Vzniká srážením sojové bílkoviny za pomoci kyselin a nebo minerálních solí. Tofu můžete vyzkoušet nejrůznějších příchutí, nebož se na trhu vyskytuje mnoho druhů. Vyzkoušejte třeba tofu uzené, bylinkové, marinované, s řasou, ... Tofu je bohaté na rostlinné bílkoviny, vápník, vitaminy, neobsahuje cholesterol. Více najdete v sekci zajímavosti o potravinách - tofu, kalorické hodnoty vám nabízí kalorníček- tofu.

Seitan

je rostlinný koncentrát vyrobený vymytím škrobu z pšeničné mouky. Vaří se ve vodě s mořskými řasami, sójovou omáčkou, zeleninou a kořením. Prodává se v přírodní i upravené formě nebo ve formě polotovarů. Seitan vhodně využijete například na přípravu guláše, špízů, sekané... Tato náhražka masa se doporučuje především pro vysoký obsah bílkovin, vitamínů, minerálů.

Šmakoun

je bílkovinná hmota z čistých vaječných bílků. Slisované plátky se dají připodobnit ke kuřecímu masu a ze zdravých náhražek masa patří jednoznačně k těm nejznámějším. Šmakoun si doma můžete připravit jako plátek masa, řízek, do salátů, pomazánek a cokoliv dalšího vás napadne. Pro svoje vhodné složení, především pak nízkou energetickou hodotu a vysoký obsah bílkovin, patří šmakoun rozhodně do redukční diety. V obchodech se zdravou výživou jej najdete přírodní, uzený, ale i v předem připravených salátech, které jsou vhodné i jako svačina nebo lehký oběd. Šmakoun, jak už jsme řekli, má velmi nízkou energetickou hodnotu, až 66% bílkovin, je téměř bez tuku a má nízký glykemický index.

Tempeh

se vyrábí fermantací sójových bobů s bakteriální kulturou rhyzopus oryzae. Finálním produktem této výroby je lehce stravitelný sójový sýr se šedomodrou ušlechtilou plísní na povrchu. V kuchyni jej můžete s úspěchem použít jako náhražku masa, vajec, sýrů...Bílý přírodní tempeh je nutné tepelně opracovat, pokud si však koupíte výrobek uzený nebo smažený, můžete jej jíst ihned, třeba i za studena. Tempeh je pro redukční dietu vhodný v tom, že neobsahuje příliš mnoho tuku a je bez cholesterolu. Dále v něm najdeme mnoho vitamínů, minerálů, fosfor, železo, ...

 

Zdroj: časopis Dieta, červen 2010, vychází v edici mf dnes

—————

Zpět


sójové maso robi maso seitan šmakoun  tempeh