zdravé vepřo knedlo zelo
porce pro 4 osoby
Ingredience
600g vepřové kýty
4 lžíce hořčice
sůl, pepř, 1 lžička oleje na vymazání
1 cibule
300g kysaného zelí
kmín, ocet, sůl, hnědý cukr
750g brambor
1 vejce
18 lžic hrubé mouky
6 lžic krupice
sůl
Postup
Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme. Zprudka opečeme ze všech stran, potřeme maso hořčicí a lehce podlijeme vařící vodou. Dáme péct do trouby nejprve zakrýté, poté 10 min před koncem odkryjeme a dopečeme.
Zelí propláchneme pod tekoucí vodou, osmažíme si cibulku na teflonové pánvi, přihodíme zelí a dusíme, dochutíme a podáváme. Pokud chcete vyzkoušet tzv. zelný salát: zelí opláchneme, přidáme nakrájenou cibuli, okmínujeme. Z vody, cukru, soli a octa si připravíme sladkokyselý nálev, kterým připravené zelí zalijeme.
Brambory omyjeme, oloupeme a uvaříme doměkka. Brambory je vhodné uvařit den předem. Vychladlé brambory nastrouháme nebo nameleme, přidáme vajíčko, mouku, krupici, osolíme. Z těsta si připravíme těsto, uválíme váleček a z něj si odkrajujeme malé noky. Nočky vaříme v osolené vodě než vyplavou.
Nutriční hodnoty 1 porce
energie 483kcal/ 2029kJ
bílkoviny 42g
tuky 13g
sacharidy 48g
vláknina 10g
cholesterol 155mg
sodík 701mg