zdravé vepřo knedlo zelo

porce pro 4 osoby

Ingredience

600g vepřové kýty

4 lžíce hořčice

sůl, pepř, 1 lžička oleje na vymazání

1 cibule

300g kysaného zelí

kmín, ocet, sůl, hnědý cukr

750g brambor

1 vejce

18 lžic hrubé mouky

6 lžic krupice

sůl

Postup

Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme. Zprudka opečeme ze všech stran, potřeme maso hořčicí a lehce podlijeme vařící vodou. Dáme péct do trouby nejprve zakrýté, poté 10 min před koncem odkryjeme a dopečeme.

Zelí propláchneme pod tekoucí vodou, osmažíme si cibulku na teflonové pánvi, přihodíme zelí a dusíme, dochutíme a podáváme. Pokud chcete vyzkoušet tzv. zelný salát: zelí opláchneme, přidáme nakrájenou cibuli, okmínujeme. Z vody, cukru, soli a octa si připravíme sladkokyselý nálev, kterým připravené zelí zalijeme.

Brambory omyjeme, oloupeme a uvaříme doměkka. Brambory je vhodné uvařit den předem. Vychladlé brambory nastrouháme nebo nameleme, přidáme vajíčko, mouku, krupici, osolíme. Z těsta si připravíme těsto, uválíme váleček a z něj si odkrajujeme malé noky. Nočky vaříme v osolené vodě než vyplavou.

Nutriční hodnoty 1 porce

energie 483kcal/ 2029kJ

bílkoviny 42g

tuky 13g

sacharidy 48g

vláknina 10g

cholesterol 155mg

sodík 701mg

 


 

Tento recept najdete v knize "Hezky česky, hravě a zdravě!" od Petry Lamschové a Petra Havlíčka.