TRX

Co je to TRX?

Závěsný systém TRX je nový druh velmi účinného cvičení, se kterým se můžete setkat v některých fitnesscentrech v České republice. Jedná se o dva nastavitelné popruhy s několika karabinami, které lze uchytit ke stropu, na dveře nebo třeba i venku na strop nebo na pergolu. Principem tréninku je zavěšení jedné části těla do popruhů, přičemž druhá část zůstává na zemi. Intenzitu cvičení si volí každý sám a to pouhou změnou polohy těla oproti závěsnému bodu. Čím je člověk níže pod nástavným bodem, tím je je náročnost cvičení větší a naopak.

Jak vzniklo TRX?

Tento trénink byl vyvinut americkými vojenskými námořními jednotkami, které potřebovaly vymyslet jednoduché a efektivní cvičení, které lze používat i za okolností, při kterých nemáte prostor pro manipulaci s činkami či jinými cvičebními pomůckami. 

Proč dělat TRX?

Po celou dobu cvičíte pouze vlastní vahou. Zapojujete nejrůznější skupiny svalů, kolikrát zapojujete i svaly, které ani nevíte, že máte :-). Při každém pohybu aktivizujete tzv. stabilizační svalstvo, procvičujete i koordinaci, flexibilitu a rovnováhu. Vzhledem k tomu, že si každý intenzitu může regulovat dle svého vlastního uvážení, je tento druh cvičení vhodný pro širokou skupinu lidí. Pro začátečníky nebo osoby s určitým zdravotním omezením je potřeba toto cvičení konzultovat se svým lékařem a poté jej provádět pod vedením zkušeného trenéra.  Poté co zvládnete základní cviky a v případě, že vás toto cvičení vás zaujme, můžete si jej pořídit domů.

Co potřebuji s sebou?

Na toto cvičení si zvolte vhodné sportovní oblečení, vhodnou obuv. Pořádně se před cvičením protáhnětem nezapomínejte také na dostatek tekutin.

 

 

 Zdroj: časopis Dieta vycházející v edici MF Dnes