Power jóga

Co je to Power jóga?

Power jóga (power yoga) se začala cvičit v USA v druhé polovině devadesátých let, kdy několik cvičitelů jógyhledalo způsob, jak ji přiblížit širšímu okruhu lidí a udělat ji více dynamickou. Power jóga se od té doby stala velice populární a je zajímavou alternativou nejen k samotné józe, ale také například k aerobicu nebo pilates.

Narozdíl od tradiční jógy, kde se v jednotlivých pozicích setrvává poměrně dlouho, se v power józe pozice dynamicky střídají. Důraz je kladen hlavně na sílu a ohebnost. Power jóga je proto fyzicky náročnější než tradiční jóga a může proto pomoci i při hubnutí nebo udržení váhy.

Struktura lekce:

Lekce power jógy trvá většinou 60 minut a probíhá ve skupině. Power jóga nemá přesně ustálené série cviků, každá lekce proto může být odlišná a záleží také na cvičiteli, jaký styl preferuje.Součástí lekce power jógy jsou pozice ve stoji i na zemi. Pozice ve stoji vedou ke zlepšení krevního oběhu a dýchání, posilují se při nich svaly na nohou a uvolňuje se pánev a spodní část zad. Oproti tomu pozice na zemi se zaměřují zejména na páteř, protáhnutí spodní části zad a posílení stability horní části těla.

Pro koho je power jóga určená?

Power jógu mohou provozovat všechny generace, většinou je o ni zájem zejména mezi ženami a dívkami, v současné době ji ale začínají objevovat i muži, kteří chtějí zpevnit svoje svaly. Pokud jste power jógu ani jógu nikdy necvičili, vyberte si kurz určený speciálně pro začátečníky, kde vám cvičitel vysvětlí základní principy a pozice. Power jógu můžete cvičit, pokud nemáte žádné zdravotní omezení, v opačném případě se předem poraďte s lékařem.

Proč dělat power jógu?

Power jóga je výborným propojením klasické jógy s moderními druhy cvičení. Jedná se o formu cvičení, po které se budete nejen cítit skvěle, pomáhá ale i s hubnutím, zlepšuje fyzickou kondici a odstraňuje problémy se zády. Stejně jako tradiční jóga odbourává i power jóga stres, zklidňuje nervový systém a rozvíjí rovnováhu a koordinaci pohybů. Další výhodou power jógy je, že se nezaměřuje pouze na hlavní svalové skupiny, ale také na hluboko uložené stabilizační svaly, které pomáhají držet rovnováhu, zachovávají správné držení těla a napomáhají udržet zdravé klouby a páteř.

Co potřebuji s sebou?

Na cvičení power jógy potřebujte zejména pohodlné sportovní oblečení, obuv. Pokud se používají nějaké pomůcky, většinou jsou dostupné na místě, kde kurz probíhá. Vezměte si s sebou také láhev s vodou, protože se určitě docela zapotíte.

 

Zdroj www.ocviceni.cz, www.poweryoga.cz