Tofu

05.10.2010 19:42

Tofu. Čtyři písmenka. I když se to nezdá, je to potravina s velice dlouhou historií. Tofu pochází z Číny, kde se používalo již ve druhém století před naším letopočtem a odtud se rozšířilo do celého světa. Do Evropy se dostalo bohužel až na začátku 20. století, ale o to rychleji zde zdomácnělo.

Jedná se o sójový sýr, který se vyrábí z nemodifikované sóji srážením sójové bílkoviny za pomocí syřidel, která jí dodávají velké množství vápníku. Tofu dále obsahuje lecitin, má vyšší podíl železa, obsahuje minerální látky, neobsahuje cholesterol ani živočišné tuky, takže je vhodné pro lidi, kteří potřebují zhubnout. Je doporučováno pro kardiaky, diabetiky, revmatiky a celiaky.

Tofu nemá téměř žádnou chuť, je ale velice výborné v tom, že je schopné získat chuť dle vaší libosti. Používá se jako náhražka masa, do omáček, polévek, pomazánek nebo dokonce jako sladká svačinka (podobně jako kravský tvaroh). Vyzkoušejte dále uzené tofu, které je výhodné v tom, že neobsahuje žádný cholesterol a to díky speciálnímu uzení v tekutém kouři.

Energetické hodnoty tofu najdete v sekci kalorníček.

Nebojte se experimentovat, vyzkoušejte tofu uzené, okořeněné, v salátu a kdekoliv jinde, kde vás napadne. Započítejte jeho kalorické hodnoty ve svém redukčním jídelníčku.

Přeji vám dobrou chuť.

 

—————

Zpět