Bylinky

04.10.2010 21:03

Vynikající způsob jak dietně ochutit a okořenit naše jídlo. Bylinkami jde dochutit téměř cokoliv, ať jsou to jídla slaná nebo sladká. Jsou velmi dietní, nemají téměř žádné kalorie, a proto je velmi vhodné je zařazovat do redukčního jídelníčku. Bylinky jsou také plné vitamínů a minerálů, narozdíl od komerčně používaných směsí, které obsahují vysoké procento soli a glutamátu. Výhodou je, že se v dnešní době dají koupit téměř v každém supermarketu, ale svoje kouzlo má i domácí bylinková zahrada či bylinkový květináček za oknem. Vyzkoušejte si doma například zasadit bazalku či oregáno, dokonce si ho pak můžete i nasušit nebo zamrazit na zimu.

Bylinky jsou dále výborné v tom, že krásně voní, jsou velmi aromatické a to dodá vašemu jídlu šmrnc. Vyzkoušejte třeba do obyčejného salátu natrhat čerstvé oregáno či bazalku a poznáte ten rozdíl. Nebo obyčejné brambory posypané čerstvě nasekaným koprem se mohou stát nevšedním zážitkem.

Používáním bylinek také pomáháte svému zdraví. Bylinky mají dobrý vliv na trávení, posílení imunity, oběhový systém...

Určitě vyzkoušejte:

OREGÁNO: používá se do italských jídel, polévek, omáček, také je skvělé v mletém mase a vhodné je i do salátů.

LIBEČEK: nepostradatelná bylina kuchyně především v Íránu. Hodí se do polévek, bramborových pokrmeů či salátů. Vyzkoušejte jej do marinád na maso.

PETRŽELKA: používáme listovou a kadeřavou petržel. Všichni ji známe jako klasickou plovoucí v polévce, ale zkuste ji použít do italských jídel, těstovin, bramborových pokrmů, atd.

PAŽITKA: Zajímavá chuť, vhodná do pomazánek, na pečivo, do polévek, salátů, k přílohám.

TYMIÁN: vhodný pro přípravu masných pokrmů, salátů, omáček. Vyzkoušejte jej především při přípravě zvěřinových jídel. 

BAZALKA: saláty, těstoviny, rizota... Veškerá lehká jídla na která si vzpomenete.

ŠALVĚJ: výhodnější je používat šalvěj sušenou, protože má výraznější chuť. Hodí se do rybích pokrmů, mletého masa, rizota, rajských omáček...

ROZMARÝN: je významnou součástí italské, španělské, francouzské kuchyně. Skvělý do marinád na jakékoli druhy mas, především pak zvěřina a hovězí. Vyzkoušejte také pečené brambory s rozmarýnem. 

 

 

—————

Zpět