Štědrý den

05.12.2010 13:53

Štědrý den je pravděpodobně z hlediska diety tím nejhorším a nejnáročnějším. Nejenom, že se nám nechce nic dělat a v televizi je spoustu úžasných pohádek, ale především pak jsme obklopeni celou řadou nejrůznějších dobrot ať už sladkých nebo slaných. Víme, že to není vůbec lehké, ale zkusme to letos udělat trošku jinak. Především pak zařadte sport. Hned ráno jak vstanete si udělejte pár dřepů, sedlehů nebo kliků. Dopoledne se běžte projít, proběhnout, zaběžkovat nebo jen tak hrajte nějaké hry doma. Po obědě, až začnete připravovat štědrovečerní večeři si dávejte hlavně pozor na nevědomé užibování. Cukroví si dávejte pouze v omezeném množství a úplně nejideálnější bude, pokud jej donesete opravdu až na poslední chvíli. Pokud zařadíte nějaký ten dřep nebo se párkrát projdete do schodů, bude to jedině dobře. Pijte dostatek tekutin, především čistou vodu nebo kvalitní čaj.

Večeře. Podle toho, jakou zvolíte variantu, tolik sníte kalorií. Do bramborového salátu dejte více zeleniny, pokud nemusíte nepřidávejte do něj uzeniny ani vajíčka. Nejlehčí variantou je pak salát s bílým jogurtem nebo pokud chcete, přidejte light majonézu. Kapr bude ideální pokud nebude smažený, ale i smažený se dá zvládnout v odlehčené verzi. Můžete jej například upéct nasucho v troubě nebo na teflonové pánvi na velmi malém množství kvalitního oleje, případnou novinkou jsou pak tzv. No-Stick folie, které můžete položit na jakoukoli pánev a smažit zcela bez tuku. Pamatujte také na nejjednodušší pravidla: jezte vždy polovinu toho, co byste snědli normálně, nepřejídejte se, nedojídejte pokud už nemůžete, jezte pomalu a vychutnávejte si každý kousek.

Rozbalování dárků. Tak večeři jsme zvládli, ale co dál? Na stole se na nás usmívají nejrůznější lahůdky a my máme obrovskou chuť je všechny ochutnat. Nejlepší bude, pokud na stoleček nachystáme pouze určené množství cukroví. Budeme počítat například s tím, že si každý dá 2 kousky a tím zabráníme tomu, že do sebe nekontrolovatelně nenasypeme úplně všechno. Dále můžeme sami sebe obelstít tím, že si nachystáme jednohubky z čerstvé zeleniny, například kolečka okurky se sýrem tofu, které mají znatelně míň kalorií a ještě jsou zdravé. Neposlouchejte babičky v tom, že jste ještě nic nesnědli a že to potom někdy vyběháte, uvidíte, že večer budete spokojeni, že jste to zvládli a budete usínat s příjemným pocitem, že nejste přecpaní k puknutí. Pijte ředěné ovocné šťávy, vinný střik nebo například sypaný bílý čaj. Po rozbalení dárků můžete vykouknout ven a dát si malou procházku nebo se jít podívat na půlnoční.

—————

Zpět


 

Po letošních Vánocích nedopadneme jako on...