Návštěvy

05.12.2010 16:36

Vánoce jako svátky klidu a míru jsou také zatíženy nejrůznějšími návštěvami, chodíme za našimi blízkými, kamarády a přáteli a máme toho více než obvykle. Návštěva se pro nás může stát také zátěžovou situací, ale pokud se budeme řídit alespoň pár pravidly, uvidíme, že i taková vánoční návštěva se dá zvládnout v mezích zdravého životního stylu.

My jdeme na návštěvu. Pokud jdeme na návštěvu my, je to poněkud složitější, protože nemůžeme tak jednoduše hlídat složení servírovaného občerstvení a nemůžeme si sami připravit jídlo dle zásad zdravého životního stylu. Na druhou stranu, pokud všechny upozorníte předem, že se teď stravujete jinak, budete možná mile překvapeni, co pro vás připraví. Pokud jdete na návštěvu k babičce, která má stále ještě zkreslené představy o tom, že pečená husa a chleba se sádlem a se škvarkama je pro vás to nejlepší, s díky ji odmítněte. Dejte si nějakou lehkou svačinu, pití a zdravě se najezte až doma. V případě, že to nedovoluje společenská situace, dejte si co je naservírované, v polovičním množství a večer si běžte zaběhat. Nikdy si nevyčítejte žádou dietní chybu, pokračujte nadále ve vašem dobře nastaveném režimu.

Návštěva jde k nám. Když jde návštěva k nám, je to o něco jednodušší. Předtím než začnete jednotlivé dobroty chystat, běžte na procházku, brusle, zaběhejte si nebo navštivte fitko. Hned budete mít lepší pocit, budete plní energie a hlavně poté co návštěva odejde, budete již unavení a sportovat se vám už chtít asi nebude. Co nachystat? Samozřejmě záleží na tom, kdo k vám jde a jaké má chutě. Pokud chcete vařit nějaké klasické české jídlo v lehké verzi, podívejte se do sekce výživa "česká kuchyně zdravě". Jestliže vaše okolí nesdílí vaše nadšení ze zdravého životního stylu, dejte si klasické jídlo s nimi, s malinkou přílohou a v polovičním množství. Na jednohubky je možné připravit zeleninu na jakýkoli způsob, vyzkoušejte například jednohubky, které budete připravovat jako normálně, ale místo světlé bagety položíte jednotlivé suroviny na kolečka okurky, mrkve, ředkvičky, na cokoli, co vás napadne. Kalorická hodnota této laskominy se velmi sníží a určitě budete mile překvapeni i svěží chutí. Dávejte si pozor na chipsy, tyčínky a jiné podobné pochutiny, mají velmi vysoký obsah tuku a soli, a proto nejsou příliš vhodná. Vyzkoušejte nakrájet oloupanou salátovou okurku na hranolky a namáčejte si ji do dipu, který připravíte například z bílého jogurtu, česneku a bylinek. Uvidíte jak ošidíte své chutě touto výbornou pochutinou, která ani není kaloricky náročná. Nezapomínejte na pitný režim.

Pamatujte si, že to, že dodržujete zdravý životní styl je obdivuhodné a vy se za to nemáte stydět, spíše naopak, buďte na to hrdí. Mluvte o tom se svým okolím, možná budete překvapeni, že by to chtěli zkusit i oni, ale nemají na to zatím tolik odvahy jako vy. Nechte je vyzkoušet i stravu jakou jíte vy, aby věděli, že je chutná a dobrá. Poučte je o tom, že existují nějaké zdravé potraviny jako například tofu, protože někteří si stále možná myslí, že je to jen nějaká sprostá nadávka :-)

 

—————

Zpět


 

Inspiraci najdete například v knize "Jednohubky snadno a rychle", nakladatelství Rebo

www.moje-kniha.cz